IJzer is een van de meest bekende mineralen en dat is zeker niet zomaar. Het mineraal ijzer zorgt namelijk voor de transport van zuurstof en koolstofdioxide door het lichaam. Wanneer er door een ijzertekort te weinig zuurstof naar je organen gaat kan dit zorgen voor gezondheidsproblemen. Het bekende mineraal heeft naast het transporteren van zuurstof ook nog verschillende andere belangrijke rollen in ons lichaam. In deze blog vertellen we je alles over het mineraal ijzer en waarom deze zo ontzettend belangrijk is voor je gezondheid en welzijn.
Wat is het mineraal ijzer?
IJzer is een belangrijk mineraal dat zorgt voor de vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Hemoglobine is een gespecialiseerd eiwit dat onder andere de transport van zuurstof en koolstofdioxide regelt. IJzer bevindt zich met name in het hemoglobine van rode bloedcellen en in de myoglobine van spieren. Het lichaam kan zelf geen ijzer aanmaken, waardoor het erg belangrijk is om voldoende ijzer binnen te krijgen door voeding. Bij een ijzertekort is het ook mogelijk om een ijzersupplement te nemen.
Wat is het verschil tussen heemijzer en non-heemijzer?
Binnen ijzer wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten, namelijk: heemijzer en non-heemijzer. Van de IJzer die we dagelijks binnenkrijgen bestaat 10% uit heemijzer en 90% uit non-heemijzer
Heemijzer
Heemijzer zit alleen in dierlijke producten, als vlees of vis. De hoeveelheid ijzer verschilt per product. Zo zit er in lam- of rundvlees meer ijzer dan in kip of varkensvlees. Het lichaam neemt gemiddeld ongeveer 25% ijzer uit de voeding op. Heemijzer wordt over het algemeen beter opgenomen dan non-heemijzer.
Non-heemijzer
Non-heemijzer is te vinden in zowel dierlijke producten als plantaardige voeding. Zo zit er non-heemijzer in onder andere: verschillende groene groente, als spinazie, snijbiet, paksoi en postelein. Ook is het te vinden in peulvruchten, noten en brood en volkorenproducten. De hoeveelheid non-heemijzer dat door het lichaam wordt opgenomen uit de voeding varieert tussen de 1 en de 10%.
De voordelen van ijzer
Het mineraal ijzer heeft veel belangrijke functies in ons lichaam. Zo zorgt het voor zuurstoftransport. IJzer brengt zuurstof vanuit de longen naar alle weefsels. Daarnaast heeft IJzer een invloed op ons immuunsysteem. Een goede afweer tegen ziektes heeft te maken met je ijzergehalte. IJzer is ook erg belangrijk voor onze energieproductie. Het zorgt ervoor dat we genoeg energie hebben en ons fit voelen gedurende de dag.
De risico’s en klachten van een ijzertekort
Een ijzertekort kan leiden tot vervelende gezondheidsklachten. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van: bloedarmoede, vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid, hoofdpijn en een verminderde immuniteit. Er zijn een aantal symptomen waaraan je een ijzertekort kunt herkennen zijn:
- Een bleke huid
- Snel vermoeid zijn
- Snel buiten adem zijn
- Rusteloze benen
Voor wie is ijzer belangrijk?
Gezien de belangrijke functies is IJzer voor elk lichaam belangrijk. Toch verschillen de ijzerbehoeften aan de hand van geslacht en leeftijd. Zo heeft een volwassen vrouw in de vruchtbare leeftijd gemiddeld een dagelijkse inname van 18 mg ijzer nodig. Een volwassen man heeft een stuk minder ijzer nodig, namelijk 9 mg per dag.
De risicogroepen voor een ijzergebrek
Risicogroepen voor een ijzergebrek zijn met zwangere vrouwen, kinderen, mensen met chronische aandoeningen en vegetariërs en veganisten. Ook voor vrouwen die heftig menstrueren kan er sprake zijn van een ijzergebrek. Een supplement kan in dit geval goed helpen om te zorgen voor voldoende inname van IJzer. Voor deze groepen is het namelijk belangrijk dat ze voldoende ijzer binnen krijgen om een IJzergebrek te voorkomen. Kinderen met ijzertekort kunnen een groeiachterstand en verminderde cognitieve functie krijgen. Vegetariërs en veganisten krijgen minder ijzer binnen, aangezien er in dierlijke producten meer ijzer zit dan in plantaardige voeding.
Wat is IJzerrijke voeding?
IJzer is te vinden in veel verschillende voedingsmiddelen. Het is te vinden in rood vlees, gevogelte, vis, tofu, peulvruchten, noten en zaden, groene bladgroenten en volkoren granen. Het is belangrijk om een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te eten om voldoende ijzer binnen te krijgen.
Je kunt de opname van ijzer verhogen door voldoende vitamine C binnen te krijgen. Vitamine C is te vinden in citrusvruchten, paprika en kiwi. Er zijn ook stoffen die de opname kunnen verminderen. Zo remt fytaat in peulvruchten en granen en polyfenolen in thee en koffie de opname van non-heemijzer. Calcium vermindert zowel de opname van non-heemijzer als heemijzer.
Het juiste IJzersupplement
IJzer is een essentiële voedingsstof die nodig is voor veel lichaamsfuncties. Het is belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen via de voeding of supplementen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Wanneer je twijfelt over een ijzertekort kun je altijd een arts raadplegen om dit te laten nakijken. Ook voor kinderen is het belangrijk altijd eerst te overleggen met de huisarts.
Door een gevarieerd dieet te volgen en voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen te eten, kunnen de meeste mensen voldoende ijzer binnenkrijgen. Wanneer je toch klachten krijgt is het verstandig om een IJzersupplement te nemen. Het ijzersupplement van Gayavit helpt je lichaam met alle belangrijke processen voor je gezondheid en welzijn.