Hoe werkt de spijsvertering?

De werking van de spijsvertering.

Hoe werkt de spijsvertering en wat is het spijsverteringskanaal?
Het spijsverteringskanaal is in feite een lange, elastische slang die loopt van de mond tot de anus.
Het zorgt ervoor dat voedsel wordt bewerkt tot voedingsstoffen die in de bloedbaan kunnen worden opgenomen, zodat ze naar alle delen van het lichaam kunnen worden getransporteerd.
Voor een goed functioneren van het verteringsproces zijn verschillende stoffen nodig, waaronder de spijsverteringsenzymen.
Die zijn onder andere nodig om bepaalde chemische veranderingen tot stand te brengen, zoals de verbranding van suiker.
Je darmen, lever en gal zijn ook betrokken bij de spijsvertering. Deze organen zorgen ervoor dat de voedingsstoffen in je lichaam worden opgenomen.
Soms noemen mensen het spijsverteringskanaal ook wel maag-darmkanaal.
Dit is eigenlijk niet goed omdat de mondholte met speekselklieren, de keelholte en de slokdarm buiten beschouwing worden gelaten.
In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats.
Hier worden spijsverteringssappen en enzymen uit de alvleesklier en galblaas aan het voedsel toegevoegd. De enzymen breken het voedsel af naar kleinere deeltjes.
Voedingsstoffen die kunnen worden opgenomen door jouw lichaam.

Spijsverteringsenzymen

Spijsverteringsenzymen heb je nodig om de gehele spijsvertering goed te laten verlopen. Er zijn meerdere soorten enzymen belangrijk voor de spijsvertering.
De drie belangrijkste zijn:

  1. amylase – zet koolhydraten om ​​in suikers
  2. protease – zet eiwitten om in aminozuren
  3. lipase – zet vetten om in vetzuren en glycerol

spijsvertering

Hoelang duurt het spijsverteringsproces?

Alles wat we eten en drinken gaat via onze mond, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm naar de endeldarm.
Vervolgens gaat het via de anus als poep ons lichaam weer uit. Het hele proces van de spijsvertering duurt 24 tot 48 uur.
Dit hangt af van wat je eet en hoe makkelijk dit voedsel te verteren is.
Een normale, warme maaltijd blijft bijvoorbeeld gemiddeld drie uur in de maag.
Hoe vetter de maaltijd is, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm.

Horace Fletcher

Het kauwen van je eten is erg belangrijk om je spijsvertering goed te laten verlopen Gezondheidsgoeroe Horace Fletcher (1849-1919) adviseerde om iedere hap eten minimaal 100 keer te kauwen, totdat het bijna vloeibaar is en je het kan doorslikken. In deze haastige tijd doen weinig mensen dat zo vaak. Meestal kauw je totdat een hap voor jouw gevoel goed is om door te slikken. Je kauwt goed als je 20 tot 30 keer op een hap kauwt. Probeer eens te tellen hoe vaak jij op een hap kauwt. Het zal je verbazen hoe weinig dat is.

Winkelwagen