blog bloederuk meten

Wat is je bloeddruk?

Wat is de bloeddruk precies.

De bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Deze druk is nodig om je bloed rond te pompen, zodat al je organen en spieren genoeg zuurstof krijgen.
Als de druk wordt opgemeten, heb je altijd te maken met de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk is de hoge waarde die de meter aangeeft.
Dit is de druk in de vaten als het hart samentrekt. Het hart perst dan zeer krachtig het bloed in de slagaders, waardoor de druk op de vaatwand hoog is.
De onderdruk is de lage waarde die een bloeddrukmeter aangeeft. Dit is het moment dat het hart zich ontspant en de druk dus laag is.
De onderdruk wordt gemeten tussen twee hartslagen in.

Hoge bloeddruk

Een hoge druk kan allerlei oorzaken hebben. Het kan omhoog gaan na het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen.
Te denken valt aan het eten van drop, zoethout en bepaalde kruiden of het drinken van koffie, thee en alcohol.
Ook het gebruik van drugs en tabak kan een verhoging veroorzaken. Daarnaast stijgt je bloeddruk wanneer je actief bent of meer spanning hebt.
Je spieren of organen hebben dan meer zuurstof nodig.
Dit is bijvoorbeeld zo bij het sporten, bij andere intensieve lichamelijk inspanning of als je pijn hebt, emotioneel bent of stress ervaart.

Lage bloeddruk

Een lage bloeddruk, een bovendruk onder de 90 of onderdruk onder de 60, is over het algemeen onschuldig.
Daarom spreek je pas echt over een lage bloeddruk als je er klachten door ervaart.
De symptomen van een lage druk zijn onder andere: duizeligheid, een licht of juist zwaar gevoel in je hoofd en wazig of zwarte vlekken zien.
Ook kan je last hebben van oorsuizen, flauwvallen en vermoeidheid. Een lage bloeddruk wordt vaak bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts.
Het hebben van een lage meting is over het algemeen beter dan een hoge meting. Een lage druk is vaak onschuldig en er is meestal geen behandeling voor nodig.
Toch kunnen de klachten bij een lage meting lastig zijn. Als je geregeld flauwvalt of andere klachten ervaart, bespreek dit dan wel met je huisarts.
Het is belangrijk dat een arts controleert of er verder onderzoek nodig is. Wellicht gebruik je medicijnen die een lage bloeddruk veroorzaken.
Door aanpassing van de dosering of een ander medicijn kan jouw druk verbeteren.

Goede druk krijgen en behouden

Om een goede bloeddruk te krijgen en te behouden, is het belangrijk om gezond en niet te veel zout te eten. Bij overgewicht helpt het om af te vallen. Daarnaast is iedere dag bewegen, minder alcohol drinken en stoppen met roken perfect voor een goede, gezonde bloeddruk. Zorg er bij een bloeddrukmeting voor dat je altijd rustig en ontspannen zit.
Zo krijg je een zo zuiver mogelijke meting.

bloeddruk meten arts

Handig om te weten als je zelf een meting doet:

  • 120/80 of lager is een ideale druk
  • 90/60 is een lage druk meting
  • 140/90 of hoger is een hoge bloeddruk
  • 135/85 of hoger bij thuis meten is een hoge meting
  • 180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk

Thuis is je meting vaak lager dan bij een meting bij een arts.
Je bloeddruk is op elk moment van de dag anders. ‘s Nachts is je druk relatief laag, als je wakker wordt stijgt deze weer wat.
In de loop van de dag neemt je bloeddruk weer iets af, maar aan het eind van de middag of in het begin van de avond stijgt de bloeddruk opnieuw.

Winkelwagen