Eerste symptomen van je zwangerschap.
Hoe weet je nu of je zwanger ben of niet? Natuurlijk is het meestal het eerste teken dat je menstruatie uit blijft. Een zwangerschapstest zal jou de juiste uitslag geven. En als je erachter kom dat je inderdaad zwanger bent, met welke symptomen moet je dan rekening houden? Belangrijk te weten, want het gaat hierbij immers om jouw gezondheid én die van jouw baby. Een zwangerschap kan diverse verschijnselen hebben. De een heeft daar elke dag mee te maken terwijl de ander 9 maanden lang nergens last van heeft. Hieronder hebben we de meest voorkomende zwangerschapssymptomen voor je op een rijtje zetten. Dit kunnen de eerste symptomen van je zwangerschap zijn!
Misselijkheid
Hier kan je op elk moment van de dag last van krijgen en dus niet per definitie alleen in de ochtend. Veel vrouwen ervaren wel de misselijkheid voornamelijk in de ochtend. Meestal is de misselijkheid het ergst tussen de tweede en achtste week na de bevruchting.
Vermoeidheid
Dit is een van de eerste verschijnselen die je zal gaan merken na de bevruchting. Je lichaam moet zich klaar maken voor een leefbare omgeving voor je baby; de placenta moet gemaakt worden en de hormoonschommelingen moeten opgevangen worden. Dat vraagt echt veel van je lichaam en is een stuk vermoeiender dan je denkt!
Hoofdpijn
Dit merk je vooral vanaf de vierde week na de bevruchting. De hoofdpijn kan een stekende pijn zijn aan de zijkanten van je hoofd of een drukkende pijn zijn op het gehele voorhoofd. Dit komt met name door veranderingen in je hormoonhuishouding en het ervaren van flinke stress.
Gevoelige en pijnlijke borsten
Dit kun je al tijdens de eerste week van de zwangerschap merken. De doorbloeding in je borsten wordt beter, waardoor de borsten opzwellen en gevoeliger worden.
Verandering in de tepels
Dit kun je ook al zien in de eerste week na de bevruchting. Als je zwanger bent, wordt het hormoon HCG steeds meer aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je tepels worden voorbereid op het geven van borstvoeding. Je merkt dat de tepelhoven wat donkerder van kleur worden en dat er wellicht wat meer bultjes op komen. Tot slot merken veel vrouwen ook dat de tepel zelf wat groter en steviger wordt.
Pijnlijke en opgezwollen buik
Dit zie je vaak terugkomen in de vierde week van de zwangerschap. Je krijgt veel last van je buik, omdat je meer vocht vasthoudt en je darmen trager werken, waardoor je meer gasvorming krijgt.
Veel plassen
Dat merk je zeker vanaf de zesde week na de bevruchting. De baarmoeder groeit en dat drukt op de blaas. Ook wordt er meer bloed naar je nieren toegevoerd, waardoor je blaas sneller vol zit.
Verandering van de smaak- en reukzintuigen
Dat kan al vanaf de eerste week van de zwangerschap. Je reukvermogen verbetert, waardoor je of een totale afkeer tegen sommige producten kan krijgen, of juist een sterk verlangen naar een bepaald product kan krijgen.
Stemmingswisselingen
Dit is waarschijnlijk ook heel bekend bij de meeste mannen. Deze wisselingen zijn merkbaar gedurende de hele zwangerschap vanaf de derde week en worden beïnvloed door de zwangerschapshormonen.