calcium blog

Wat doet Calcium voor je?

Wat is calcium en waarom is het belangrijk voor je gezondheid?

Calcium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt in de opbouw en het behoud van gezonde botten en tanden. Het mineraal is daarnaast betrokken bij verschillende andere lichaamsprocessen, zoals de werking van het zenuwstelsel, de bloedstolling en het transport van mineralen. Het binnenkrijgen van genoeg calcium is dus heel belangrijk om gezond te blijven. In deze blog vertellen we je alles over calcium en hoe je dit belangrijke mineraal voldoende binnen kunt krijgen.

Wat is calcium?

Calcium is een mineraal dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken, maar wel hard nodig heeft. We kunnen mineralen wel uit voeding en supplementen halen. Calcium is niet zomaar een mineraal, maar een essentieel mineraal. Essentiële mineralen zijn heel belangrijk en zorgen dat ons lichaam goed kan functioneren. Calcium heeft verschillende functies in ons lichaam, waaronder de opbouw en het behoud van sterke botten en tanden, het reguleren van de spierfunctie en het ondersteunen van de zenuwfunctie. Zo’n 99% van alle calcium bevindt zich in onze botten en tanden. De overige calcium is belangrijk voor onder andere onze bloeddrukregulatie, transport van voedingsstoffen, de nierfunctie, wondheling en nog veel meer.

De gezondheidsvoordelen van calcium

Calcium is nodig voor veel processen in ons lichaam.
Het mineraal heeft verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder:

  • Een goede werking van het zenuwstelsel
  • Het behoud van sterke botten en tanden
  • Transport van mineralen als kalium, magnesium en natrium
  • Verbetert de nierfunctie
  • Regelt een normale bloedstolling

Naast deze voordelen speelt calcium een belangrijke rol bij de werking van andere enzymen. Enzymen kunnen veel minder efficiënt werken zonder het mineraal calcium. Wanneer je genoeg calcium binnenkrijgt is de kans op botontkalking of osteoporose op latere leeftijd een stuk kleiner. Voor een goede opneembaarheid van calcium is het wel belangrijk dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt.

In welke voeding zit veel calcium?

Er zijn veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, waaronder zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt. Daarnaast bevatten groene bladgroenten, noten en zaden, tofu en vis ook het mineraal calcium. Voor mensen die geen zuivelproducten willen of kunnen consumeren zijn er ook meerdere plantaardige voedingsmiddelen die veel calcium bevatten. De voornaamste bronnen van calcium zijn zuivel, broccoli, sesamzaad, granen, vijgen en spinazie en boerenkool.

welke voeding zit calcim

Hoe herken je een calciumtekort?

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium verschilt per leeftijd en geslacht. Voor mannen tussen de 29 en 69 jaar en vrouwen tussen de 25 en 50 jaar is de aanbevolen hoeveelheid 950 milligram calcium per dag.

Een tekort aan calcium kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals osteoporose en verhoogde kans op botbreuken. Symptomen van een calciumtekort kunnen zijn: spierkrampen, vermoeidheid, depressie en een verlaagd immuunsysteem. Het is belangrijk om risicofactoren voor een calciumtekort te herkennen en op tijd het calcium aan te vullen door voeding en supplementen.

Voor wie is calcium belangrijk?

Calcium is voor iedereen belangrijk, aangezien het mineraal veel functies heeft in ons lichaam. Er zijn echter drie groepen die extra behoeften hebben aan calcium, namelijk: zwangere vrouwen, mensen van boven de 50 jaar en kinderen tussen de 9 en 18 jaar. Voor zwangere vrouwen is voldoende calcium erg belangrijk. Het mineraal heeft namelijk een belangrijke rol in het behouden van de botdichtheid en kan daarnaast een hoge bloeddruk voorkomen.
Ook voor kinderen en mensen boven de 50 jaar is calcium extra belangrijk. Calcium is belangrijk het ontwikkeling van de botten en het stimuleren van een normale groei. Boven de 50 jaar neemt het lichaam minder calcium op, waardoor het belangrijk is om te zorgen voor voldoende calciumrijke voeding en eventueel supplementen te gebruiken.

Calciumsupplementen

Calciumsupplementen kunnen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat je genoeg calcium binnenkrijgt. Bij Gayavit vind je een calciumsupplement met vitamine D. Vitamine D bevordert de calciumopname in de botten. Hierdoor zijn calcium en vitamine D de perfecte combinatie om je lichaam te ondersteunen.

Het is belangrijk om te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan calciumrijk voedsel en, indien nodig, aan te vullen met calciumsupplementen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je lichaam de nodige hoeveelheid calcium binnenkrijgt om gezond te blijven en om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen.

Winkelwagen
De waardering van gayavit.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 6.7/10 gebaseerd op 644 reviews.