Iedereen heeft weleens van die nachten waarin je amper kan slapen en alleen maar ligt te woelen. De volgende dag moet je dan vroeg op en verlang je om diezelfde avond vroeg te gaan slapen. Als je 1 of 2 nachten slaap tekort hebt is dat geen probleem, dat haal je wel weer in. Maar als dat veel langer duurt, kunnen er heftige bijwerkingen ontstaan.
Je lichaam heeft tussen de 7-9 uur slaap nodig om op te laden en te herstellen. Als je lichaam op lange termijn niet voldoende slaap krijgt, vermindert je weerstand en wordt je sneller ziek.
De verschijnselen van moeheid op korte termijn zijn vervelend, maar gaan wel over als er genoeg slaap wordt ingehaald. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:
- Slecht humeur
- Sneller boos/chagrijnig worden
- Concentratie problemen
- Minder snelle reactiesnelheid
- Werken op de automatische piloot
- Minder behoefte aan sociale contacten
- Veel koffie drinken en zoetigheid eten
De verschijnselen van moeheid op lange termijn kunnen daarentegen wél chronisch zijn. Het is daarom belangrijk om dit stadium te voorkomen. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:
- Moeite met functioneren
- Geen eetlust
- Geen zin in seks
- Depressieve gevoelens
- Stemmingswisselingen
- Lage weerstand
- Overgewicht en diabetes
- Versnelde veroudering (rimpels, grijs haar)
Zoals je ziet, doet slaap dus meer met je lichaam dan je zou verwachten. Voel jij je ziekjes of zwakjes? Grote kans dat jij je beter voelt als je wat langer gaat slapen. Hetzelfde geldt voor vele andere kwaaltjes. Slaap kan niet alles verhelpen, maar het doet meer goed (én kwaad bij een tekort) dan je denkt. Probeer daarom elke dag genoeg te slapen. Om slaaptekort in te halen, kun je het best eerder gaan slapen en eerder opstaan in de ochtend in plaats van later gaan slapen en langer blijven liggen in de ochtend. Zo breng je een goede routine in jouw dagelijks leven en is de kans groot dat je ’s avonds beter slaapt.