spijsvertering tips tricks

Verbeter je spijsvertering 4 tips

Verbeter je spijsvertering met onze tips en tricks.

Meer dan 15 procent van de mensen in Nederland heeft last van spijsverteringsproblemen. Dat zijn vooral problemen als maagzuur, constipatie, diarree en maagkrampen. Er zijn nog talloze andere aandoeningen die hierbij bekend zijn en dat komt omdat de spijsvertering een lang en groot proces is. 
Veel mensen denken dat dit proces alleen te maken heeft met de maag en darmen, maar de vertering begint eigenlijk al in de mond. Met onze tips en tricks verbeter je jouw spijsvertering snel.

Belangrijk dus om eerst te weten wat de spijsvertering precies inhoudt

De spijsvertering is het afbreken van voedsel tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Die voedingsstoffen worden omgezet in energie of in bouwstoffen.
De spijsvertering begint vanaf de mond en gaat daarna door naar de slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en de endeldarm. Tenslotte verlaat alles wat we niet kunnen gebruiken het lichaam via de anus. Het hele proces van spijsvertering duurt 24 tot 48 uur. Dit is afhankelijk van wat we precies eten en hoe makkelijk dat te verteren is.

 

Wil je jouw spijsvertering verbeteren? 4 tips welke je kunnen helpen bij spijsverteringsproblemen:

 1. Drink voldoende water (2 tot 2,5 liter per dag)

  Zeker als je last hebt van constipatie is het verstandig om veel water te blijven drinken, zodat de pijn en verstopping een stuk minder worden. Maar ook als je bijvoorbeeld last hebt van diarree is het belangrijk om veel water te drinken, omdat je anders kan uitdrogen. Probeer met name water te drinken voor de maaltijden en anders pas na een halfuur na de maaltijd. Dit, omdat je anders direct na de maaltijd de maagsappen verdunt die nodig zijn voor een goede vertering van het voedsel.

 2. Blijf goed kauwen
  Door goed te kauwen, komt het voedsel in kleinere porties in de maag terecht. Ook wordt het voedsel dan beter gemengd met enzymen (die dienen voor een betere vertering) afkomstig van het speeksel in de mond.

 3. Eet veel vezels
  Vezels zijn zelf onverteerbaar, maar stimuleren wel de vertering en opname van andere belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Er zitten met name veel vezels in groente en fruit en daarnaast is het sowieso goed om dat te eten vanwege de vitamines die erin zitten. Ook vitamines kunnen de darmperistaltiek bevorderen.

 4. Vermijd voedsel waar je darmen gevoelig voor zijn
  Soms kan je heel veel pijn en problemen krijgen bij je stoelgang, omdat je darmen een bepaald ingrediënt niet goed kunnen verteren. Probeer dit voedsel zo veel mogelijk te laten staan, want anders kun je de darmwanden alleen maar meer beschadigen.

Wil je weten hoe de spijsvertering werkt? Lees hier het blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
De waardering van gayavit.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 19 reviews.